Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Kahoot! vs Quizizz

 



Το Kahoot! και το Quizizz είναι δυο δωρεάν  (με περιορισμούς) παρόμοια εργαλεία που επιτρέπουν στο χρήστη να δημιουργήσει κουίζ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από εκπαιδευτικούς κάνοντας είσοδο με ένα λογαριασμό Google, Microsoft ή Apple (στο Kahoot!), όσο και από μαθητές οποιασδήποτε βαθμίδας χωρίς τη δημιουργία λογαριασμού, καθώς η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός κωδικού που δίνεται από τον εκπαιδευτικό. Και τα δυο διαδικτυακά εργαλεία βασίζονται στις αρχές της παιχνιδοποίησης (Gamification) καθώς δημιουργούν ένα περιβάλλον με πολλά από τα στοιχεία της όπως έντονα χρώματα, ήχους, πόντους, βραβεία, βοήθειες (στο Quizizz), πίνακες κατάταξης, ψευδώνυμα (στο Kahoot!) κ.α

Κοινό χαρακτηριστικό επίσης και των δύο εργαλείων είναι ότι επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να βλέπει τους πίνακες με τις βαθμολογίες και να λαμβάνει αναλυτικά αναφορές σχετικά με την επίδοση των μαθητών του (ποιες ερωτήσεις απάντησαν, τι απάντησαν κλπ) και να τις συγκρίνει. Επιπρόσθετα, και τα δυο επιτρέπουν την εκτύπωση τόσο των κουίζ όσο και των επιδόσεων των μαθητών.

Ωστόσο, έχουν κάποιες διαφορές. Αν και τα δύο μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε είτε δικά μας είτε να αναμίξουμε έτοιμα κουίζ, η δωρεάν έκδοση του Kahoot! επιτρέπει να εισάγεις μόνο ερωτήσεις σωστού- λάθους και πολλαπλής επιλογής (μέχρι 4 επιλογές), χωρίς τη δυνατότητα να ανακατεύονται οι ερωτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δωρεάν έκδοση δεν μας επιτρέπει να δώσουμε περισσότερες από μια σωστές απαντήσεις. Εν αντιθέσει, το Quizizz  μας επιτρέπει μια μεγαλύτερη ποικιλία όπως ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού, δημοσκόπησης, σωστού- λάθους και ανοιχτού τύπου απάντησης. Η ανατροφοδότηση έχει τη μορφή Memes, τα οποία εμφανίζονται με βάση αν η απάντηση είναι σωστή ή λανθασμένη. Επιπρόσθετα, έχεις τη δυνατότητα να διακόψεις το κουίζ προσωρινά σε αντίθεση με το Kahoot!. Στην επί πληρωμή έκδοση του το Quizizz επιτρέπει επιπλέον να εξηγήσεις είτε με κείμενο είτε με χρήση media τις σωστές απαντήσεις (αξιοποίηση του λάθους).Τέλος, δίνει τη δυνατότητα να ορίζει ο εκπαιδευτικός την ηλικία στην οποία ανταποκρίνεται το κουίζ καθώς και το γνωστικό αντικείμενο το οποίο διαπραγματεύεται.

 Στο Kahoot! μας δίνεται η δυνατότητα να εισάγουμε εικόνες, μαθηματικά σύμβολα και links από YouTube καθώς και να ορίσουμε τα σημεία από όπου θέλουμε να αρχίσει και να τελειώσει το βίντεο εν αντιθέσει με το Quizizz που στην δωρεάν έκδοσή του δεν μας επιτρέπει να εισάγουμε video. Ένας περιορισμός του Kahoot! είναι ο συγκεκριμένος αριθμός εισαγωγής χαρακτήρων τόσο στην ερώτηση όσο και στις απαντήσεις (120 χαρακτήρες για την ερώτηση και 75 χαρακτήρες για την κάθε απάντηση).

Η σημαντικότερη διαφορά όμως είναι το γεγονός ότι για να παίξεις το Kahoot!  υπάρχει ανάγκη για χρήση 2 συσκευών, καθώς οι μαθητές βλέπουν στη συσκευή τους μόνο τις απαντήσεις με μορφή καρτών διαφορετικού χρώματος και συμβόλου, ενώ οι ερωτήσεις προβάλλονται σε κάποια άλλη συσκευή ή κάνοντας χρήση προτζέκτορα. Το γεγονός αυτό βέβαια, ενθαρρύνει τη συνεργασία και τον συναγωνισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.

Συμπερασματικά, και τα δύο είναι εξαιρετικά καινοτόμα εργαλεία που κάνουν τη μάθηση και την αξιολόγηση ευχάριστη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση οποιουδήποτε από αυτά θα είναι διασκεδαστική και ελκυστική. Οπότε αποφασίστε μόνοι σας!


Παρακάτω παραθέτω τους συνδέσμους για τα online test με το Kahoot! και το Quizizz


Kahoot!

End date:      May 8 2021,12:00 pm

 

Quizizz

Deadline:   12:00am, April 25